Aktuelno

Preko 3000 „odgajivača“pasa u Srbiji NELEGALNO. Samo troje registrovanih.

10/07/2017

Da biste bili LEGALAN ODGAJIVAČ MORATE BITI REGISTROVANI PRI UPRAVI ZA VETERINU, PRI APRu. Samo tako će vaše leglo biti kontrolisano, legalno, registrovano.

PRODAJA JE DOZVOLJENA ISKLJUCIVO U REGISTROVANIM OBJEKTIMA. 

Ko to zna? Ko hoće da zna? Ko sprovodi Zakon? Niko. Uprava veterine izbegava svoje obaveze, KINOLOŠKI SAVEZ SRBIJE SE PRAVI NEVEŠT, ne obaveštava svoje članove, ne obrazuje ih. Nikoga ne interesuje gomila nelegalnih štancera, koji operišu širom Srbije, prodaju pse iz neproverenog legla, putem sajtova, oglasa po novinama, kako god hoće.  Kao da opšti haos svima odgovara.  Ovo je tabu tema. Zašto ?????

Izbačeni psi , „rasni psi“, ako se tako može reći, predstavljaju veliki broj napuštenih pasa po ulicama , po tzv opštinskim prihvatilištima i doprinose povećanju populacije beskućnih.  Ovo nehumano profiterstvo se skriva, a vlasti ne zanima. ?????

Ministarstvo ima zakonsko ovlašćenje da izvrši nadzor odgajivačnica preko veterinarskih inspektora, da utvrdi da li se ispunjava zakon o dobrobiti, a nije.
Piše se I pisalo se, sajtovi su puni tekstova na ovu temu, a do sada od strane nadležnih nije preduzeto ništa.
Kinološki savez ne može svoje članove da natera da se prijave I zvanično registruju, ali sigurno ima načina da ih opomene, jer član je Medjunarodnog Kinološkog saveza, gde su okupljene zemlje u kojima se ilegalni odgajivači drastično kažnjavaju.

Ovde se radi o višeslojnom problemu , o neefikasnosti brojnih državnih službi, o organizovanom lopovluku, o korišćenju nedužnih životinja, o opštem javašluku, o neetičnom ponašanju i kršenju zakona.

Prema podacima  Medjunarodne Kinološke federacije, gde je
statistički prikazan broj registrovane štenadi, broj legla, vlasnika, broj
pobednika, broj vlasnika i broj pasa, situacija za 2015 god je sledeća:

Srbija
37062 štenadi prijavljeno, 10.636 legla.  Gde su oni upisani u zemlji? Gde? Nigde.

link Medjunarodne Kinološke organizacije 

Brojna pitanja smo  prosledili  na nadležna državna ministarstva. Bez suvislog odgovora. A dok se nezakonitost nastavlja, udruženja i pojedinci na terenu muku muče kako da smeste sve napuštene. Ovo radja i nedozvoljeni šverc pasa i nove profitere. Haos cveta, psi pate, lopovi kradu.

U prilogu dostavljamo linkove od značaja za bolji uvid u ovu temu.

Clanak iz Balkanspress, svedočanstvo Novosti, Darka Drobnjaka, kinološkog sudije i doktora veterine

Balkan kinology  Kako registrovati odgajivačnicu Pogledajte sramotu.

Registar Kinološkog saveza, koji ne znači i biti legalan

Link svih naših čanaka na ovu temu Odgajivačnice 

A ovo su fotosi žrtava bezdušnih profitera.

 

Svi izbačeni. Svi rasni.

neodgovorni ljudi psi

 

Korišćeni dok su mogli da se razmnožavaju, onda ostavljeni u sopstvenim fekalijama.

 

Svet se ozbiljno bavi ovim problemom. Kazne, zabrane. Ovo je primer Belgije. 

U Srbiji nikog od odgovornih NE ZANIMA. Na sve dopise, svim nadleznima, NIKO NIJE NADLEŽAN. ?????

PRIJAVI

8 replies »

 1. Kinološki savez Srbije je registrovan u APRu kao i svako drugo NEPROFITNO udruženje gradjana.
  Uz podršku Ministarstva, preuzeli su monopol nad svim dešavanjima u vezi kinologije, svedoci smo svega što se dešava, nepotrebno je dalje objašnjavati.
  ps. na njihovom sajtu su javno objavljene fotografije pasa, pobednika na takmičenjima, kojima su kupirane uši što je zabranjeno čl. 7. Zakona o dobrobiti, o hiper produkciji pasa čija se dalja sudbina ne zna i o njihovoj dobrobiti suvišno je pisati.
  Nelegalni odgajivači se prikrivaju iza članstva u ovom savezu-uzdruzenju.. niko ih ne kontroliše,, Ministarstvo se , umesto da ih sankcioniše, hvali saradnjom sa njima.
  svi znate da „para vrti tamo gde burgija neće“

  Liked by 1 person

  • Tacno je da se odgajivaci kriju iza clanstva u Kinoloskom savezu,iako clanstvo u tom Udruzenju ne iskljucuje obavezu registrovanja pri Upravi.Na primer to bi bilo kao kada bi frizeri koji su uclanjeni u Udruzenje frizera Srbije mogli da rade bez registrovanja delatnosti u APR,bez PIB-a i Maticnog broja,dakle na crno,a to je upravo slucaj sa odgajivacima ,koje drzava stiti i ne sankcionise u tom statusu neregistrovanih subjekata.Pitanje dobrobiti zivotinja u tim objektima je u drugom planu,jer do prosle godine nije postojao nacin da se neregistrovani subjekti stave pod inspekcijski nadzor,osim u slucajevima konkretnih prijava.Zakonom o inspekcijskom nadzoru data su ovlascena inspektorima da vrse nadzor i nad subjektima koji nisu registrovani u APR i da donose resenja o nadzoru kao i da izricu mere.

   Sviđa mi se

 2. Interesuje me da li je po zakonu imati kuce u dvoristu/kuci, a da nije registrovano/pelcovano?
  Onako, neko avlijanersko, vlasnik ga hrani, i ima ga samo zato sto voli da ima psa, a nije nigde prijavio niti ga vodi kod veterinara.

  Sviđa mi se

 3. Registre pasa opštine uglavnom nemaju, nažalost. Ali pas mora da bude vakcinisan protiv besnila, a ostale vakcine za njegovo dobro nisu obavezne u praksi opština. Medjutim, po Zakonu o Dobrobiti životinja, imate ga u meniju , briga o psu je obaveza svakog vlasnika. I svaki pas mora biti čipovan.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s