Aktuelno

BESKUĆNI PSI U REHABILITACIJI ZATVORENIKA U KPZ SREMSKA MITROVICA. DA LI JE OVO JEDINO PRIHVATILIŠTE ZA PSE U SBIJI DOSTOJNO TOG IMENA?

U novembru 2017 god je u okviru Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici otvoreno prihvatilište za pse. Otvoreno je u okviru Programa rehabilitacije osoba na izdržavanju kazne, kao jedino takvo prihvatilište u svetu. Brigu o napuštenim psima vode lica na odsluženju zatvorske kazne.
Projekat okuplja više strana,finansiran je od strane Oebsa, A potpisnici ovog Projekta su gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, upravnik KPZ-a Aleksandar Alimpić, šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Orizio, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija , dr Milan Stevović i regionalni koordinator za Crnu Goru i Srbiju organizacije Help,Klaus Mock.

U jučerašnjem prilogu u Dnevniku TV N1 govorili su Radomir Djaković i Petar Topolić, koji se u okviru Programa brinu o psima u pihvatilištu i učestvuju u njihovoj obuci. Govorili su o vremenu provedenom sa psima, o pozitivnom uticaju pasa na njihovu socijalizaciju i razvoj empatije.

„Mnogo mi znači što sam ja taj neko ko nekome daruje slobodu, što sam mnogo vremena provodio sa njom(kujica sa kojom trenira učeći je komandama). Učim je komandama, a ona mene strpljenju, rekao je Petar Topolić.
Govorio je upravnik KPZa, Aleksandar Alimpić o značaju programa, o uticaju na promenu ponašanja osudjenika.

Veliki broj osudjenika po izlasku udomi psa sa kojim je radio. Interesantno je da osudjenici prolaze psihološke testove a deo obuke su i predavanja profesora sa veterinarskog fakulteta, kao i saradnja sa psihologom. Zaista, ako je sve ovo tačno, ovo je Program na svetskom nivou, a i iznad njega.
I naravno, odmah dolazimo do poredjenja sa ostalim pihvatilištima.
Ova vest nas navodi na staro pitanje, zbog tako loših iskustava sa prihvatilištima opštinskih zoohigijena, koja su sve, samo ne humana – Zašto i radnici u njima ne prolaze obavezne psihološke testove i zašto niko nikada nije prošao nikakvu obuku? Zašto niko od njih nema ni trunku empatije?Da li je potrebno da bi prošli obuku da prvo završe u KPZu, pošto odgovaraju za svakodnevna mučenja pasa i kršenje zakona o dobrobiti životinja,pa da mogu da se vrate na posao? Ili bi im trebalo zauvek zabraniti da pridju psu na manje od kilometra?

Pozdravljamo Program KPZa Sremska Mitrovica i nadamo se skorim promenama u radu prihvatilišta lokalnih samouprava, o kojima nažalost, do sada, nemamo dobrih vesti.

Pozivamo sve da obidju ovo prihvatilište i udome psa. Ima ih preko 200 trenutno.

foto skrin shot sa TV N1
foto skrin shot sa TV N1
foto screen shot sa TV N1
novinarka TV N1 i Predrag Topolić foto screen shot sa TVN1

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s