Koalicija Za Život NVO

Početak » Bačka Palanka » VETERINARI SPROVODILI NEZAKONITA ISTRAŽIVANJA NAD PSIMA U BAČKOJ PALANCI

VETERINARI SPROVODILI NEZAKONITA ISTRAŽIVANJA NAD PSIMA U BAČKOJ PALANCI

PRIDRUŽITE NAM SE

Pozivamo sve Gradjane, Udruženja, koja su zainteresovana da zajednički rade na poboljšanju uslova života životinja u Srbiji i okruženju, na Zaštiti Prirode, na humanizaciji odnosa Čovek Priroda Životinje, da nam se pridruže. Neophodno je stvoriti jaku organizaciju , koja će moći da odgovori zahtevima sve goreg položaja farmskih životinja, napuštenih beskućnih pasa i mačaka, koji svi postaju deo užasne novostvorene profitabilne mašinerije korišćenja u sve moguće svrhe. Otvoreni smo za svaku saradnju. Svako od nas ume i zna nešto što svima može koristiti za bolje. Formular je na stranici PRIDRUŽITE SE.

ARHIVA ČLANAKA

Podsećanja radi, pre par meseci smo objavili tekst o sumnji da je veterinarska ambulanta VA VA VET iz Bačke Palanke koja obavlja veterinarsku delatnost u opštinskom Prihvatilištu za napuštene pse u Novoj Gajdobri, radila istraživački rad na napuštenim psima u oktobru mesecu 2018. godine.

U proteklom periodu uz velike napore uspeli smo da prikupimo dovoljno čvrstih dokaza koje nedvosmisleno potvrdjuju da su veterinari iz veterinarske ambulante VA VA VET radili nezakonita istraživanja na 60 kuja koje su pokupljene sa ulice i smeštene u Prihvatilište i time učinili težak prekršaj po više tačaka Zakona o dobrobiti životinja. Kao prvo Zakon strogo zabranjuje bilo kakve oglede i istraživanja na napuštenim životinjama i životinjama iz prihvatilišta a kao drugo svaki ogled, istraživački rad i slično mora biti prijavljeno u nadležno ministarstvo uz odgovarajuću zakonski propisanu dokumentaciju da bi nadležno ministarstvo na osnovu toga dalo odobrenje i iznelo svoje mišljenje.

Preko informacija od javnog značaja pribavili smo mesečni izveštaj o izvršenim veterinarskim uslugama u Prihvatilištu za oktobar 2018 godine u kome je detaljno opisano kako je išao tok istraživanja. Takodje je naveden broj životinja koji je učestvovao u istraživanju kao i to da je deset procenata životinja uginulo u roku od deset dana a da je 54 kuje udomljeno preko udruženja u Beogradu i njihovih kontakata širom Srednje Evrope. Jedino što nije u tom izveštaju navedeno koji su to preparati protiv spoljnih parazita korišćeni u istraživanju. Sa druge strane poslali smo upit nadležnom ministarstvu da proverimo da li je ovaj istraživački rad prijavljen i odobren od strane ministarstva i dobili smo odgovor da nisu upoznati nisakakvim istraživanjima u Bačkoj Palanci.

Sa ovim dokazima podneli smo prijavu veterinarskom inspektoru i zatražili od njega da ispita šta se u oktobru mesecu prošle godine zaista dešavalo u opštinskom Prihvatilištu. Veterinarski inspektor je obavio vanredni inspekcijski nadzor veterinarske ambulante VA VA VET i tom prilikom utvrdio da su se nezakonita istraživanja zaista obavljala u pomenutoj ambulanti i da ambulanta ne poseduje adekvatnu evidenciju koja je Zakonom o veterinarstvu propisana. Na osnovu svega toga veterinarski inspektor protiv odgovornog lica u veterinarskoj ambulanti je podneo dva Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Jedan zahtev se odnosi na nezakonita istraživanja na napuštenim psima a druga zbog ne posedovanja i ne vodjenja zakonski propisane dokumentacije u ambulanti.

U celoj ovoj priči je zanimljivo to da je odgovorno lice u veterinarskoj ambulanti VA VA VET prilikom vršenja inspekciskog nadzora a vezano za istraživanja negirao da su radjena i kada mu je inspektor predočio mesečni izveštaj na kome stoji njegov lični pečat, pečat ambulante i potpis izjavio kako on taj izveštaj nije pisao i da je izveštaj napisala osoba koja uopšte nije zaposlena u njegovoj ambulanti i po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Na kraju ostaje velika misterija koji su zaista preparati korišteni na psima u ogledu i gde su završile 54 kuje koje su navodno udomljene?!

Do koje granice može ići bahatost pojedinaca?Kako je moguće da se jedan čovek drzne da planira nezakonitosti i postupa suprotno zakonima države u kojoj živi i radi? Da li je moguće da jedan zvaničan dokument kao što je mesečni izveštaj koji mora da piše stručno lice ustvari piše osoba koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa strukom? Da li je to možda samo farsa, možda način da se skine odgovornost i krivica? Najtužnije je to što dok svi gledaju neke svoje interese životinje snose najveće posledice, većina njih plati onu najskuplju cenu, izgubi život. Za ljude koji bi trebali da brinu o njima, za njih su životinje samo prolazne senke ili brojevi na papiru…

Zbog svega ovoga, iskreno se nadamo da će pravda biti bar malim delom zadovoljena da će odgovorni biti kažnjeni iako kolika god kazna da se izrekne ona ne može vratiti živote nedužnim bićima koja su imala tu nesreću da se nadju u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Miloš Vlaškalić


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Upišite vaš email kako biste bili obavešteni o novim postovima

Kategorije

%d bloggers like this: