Aktuelno

ŠTENE BAČENO U REKU U MESTU BELEŠU/DIMITROVGRAD

7.6. 2022. na društvenoj mreži Fejsbuk je objavljen video šteneta koje je bačeno u reku sa mosta. Objavio ga je V.L. pa ga je proširio A.R. na našu grupu , da bi odatle nestao, jer je prvi objavljeni skinut sa interneta. Na videu se vidi iz neposredne blizine kako štene pada u vodu. Pošto smo objavili post na našoj stranici na fejsbuku, javio nam se u inbox otac V.L i rekao da nije njegovo dete bacilo psa, već D.R, a da je njegovo dete pokušavalo da psa spase.

Na videu se vidi samo reka kako teče i guta bespomoćno stvorenje i čuje jauk. Dovoljno za tugu.

Sve što smo mogli je da uputimo prijavu na osnovno tužilaštvo u Pirotu. Njihova je dužnost , kao i policije da reaguju u ovakvim slučajevima surovosti, mučenja životinja, što se u velikom broju slučajeva ne dešava i baš zbog toga, zbog nepostupanja , tretman životinja u Srbiji je sve gori i gori. Još uvek se i tužilaštvo i policija i mediji prema ovoj vrsti zločina, jer to jeste zločin, kažnjiv po članu 269 Krivičnog zakona , odnose kao prema nečemu nebitnom, u stilu Pa šta? To su samo psi , iako se dobro zna i psiholozi na to upozoravaju da mučenje nemoćnih životinja vodi u dalje zločine ako se ne zaustavi na vreme.

Po komentarima na fejsbuku smo mogli da zaključimo da su učitelji u školi odakle su deca koja su video objavila, upoznati sa situacijom. Iskreno se nadamo, da će reakcije biti i da će bar jedan čas biti posvećen toj temi.

A mesto Beleš postaje poznato po surovosti prema psima. Prvo je prošle godine nadjeno štene, zapušteno, kome je dlaka otpadala od demodexa, istučeno, u crnoj, plastičnoj kesi vezanoj da ugine bez vazduha. Naša aktivistkinja ga je spasila, izlečila, a onda smo ga srećno udomili. Njegova priča je imala srećan kraj. Ostali nisu imali sreće.

Početkom godine je nadjen pas obešen o drvo i udavljen. Prijava je poslata tužilaštvu, ali bez epiloga.

Sve dotle dok i policija i tužilaštvo ne budu ozbiljno shvatili ove zločine , pomaka nabolje neće biti. Pitamo se, kako je moguće da deca, jer radi se o deci iz osnovne škole mogu da dodju na ideju da odu do mosta, ponesu štene i bace ga u vodu i pri tome sve to snimaju. Šta nije u redu sa tom decom? Jer očito da mnogo toga, najblaže rečeno, nije u redu. U kakve ljude će ta deca odrasti? U ljude il neljude? I zašto, zbog čega, je jedan nevini život bespomoćnog stvorenja morao da bude ugašen na ovako surov, zverski način?

Krivični zakon je ovo prepoznao, suština krivičnog dela je sažeta u članu 269. a da li tužioci , sudije sprovode ovaj član? Da li se vode istrage? Retko.

Ostaje gorka knedla u grlu , svakom čoveku kad sa strahom pomisli na šta su sve pojedina deca spremna. Zašto, to je pravo pitanje.

Marina Mo

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s