Koalicija je poslala predlog zahteva za obezbeđivanje besplatne Antirabične vakcinacije kućnih ljubimaca o trošku budžeta Republike Srbije u cilju zastite javnog zdravlja ljudi i zivotinja.

Ministarstvo zdravlja 
WHO- World Health Organisation
Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede 

Uprava za veterinu 
OiE- World Organisation for Animal Health

 

Z   A   H   T   E   V

Poštovani,

Zahtevamo da nadležni organi za sprovođenje kontrole zdravstvenog stanja kod domaćih životinja odnosno kućnih ljubimaca ( pasa i mačaka ) u što ktraćem roku obezbede besplatnu vakcinaciju iz budžeta Republike Srbije radi suzbijanja i širenja zarazne virusne bolesti Rabiesa ( Besnila ) i ukine naplatu takse u iznosu od 200 RSD prilikom vakcinacije kućnih ljubimaca a s obzirom da je Republika Srbija i dalje na listi visokog rizika kada je u pitanju zarazna virusna bolest Rabies ( Besnilo ) vakcinacija mora biti finansirana iz budžeta Republike Srbije i besplatna za sve držaoce kućnih ljubimaca ( pasa i mačaka ).

Obrazloženje

Ako uzmemo u obzir da je Rabies ( Besnilo ) teška i veoma opasna virusna zarazna bolest od koje može oboleti svaki sisar, između ostalog i čovek.
Takođe znamo i svesni smo da Rabies ( Besnilo ) je gotovo uvek smrtonosan nakon pojave simptoma.
Jasno je da je imunizacija kućnih ljubimaca ( pasa i mačaka ) jedino rešenje i veoma bitan faktor u suzbijanju virusne zaraze Rabiesa ( Besnilo ).
Ako uzmemo da je vakcinacija domaćih životinja a koja je finansirana iz budžeta Republike Srbije od kojih su na primer finansirane: Bolesti plavog jezika, Nodularni dermatitis, TBC…
Te iz navedenih razloga veoma je važno da se obezbedi besplatna vakcinacija kućnih ljubimaca ( pasa i mačaka ) kako bi se pravovremeno sprečilo širenje i zaražavanje virusom Rabiesom ( Besnilom ) kako domaćih životinja odnosno kućnih ljubimaca ( pasa i mačaka ) tako i eleminasala mogućnost zaražavanja samih ljudi.

Molimo Vas da nas obavestite o prijemu ovog zahteva kao i da nas obavestite u zakonskom roku o preduzetim merama u vezi sa našim  zahtevom.
Molimo da vaš odgovor nam dostavite u elektronskom obliku na adresi:

Dana ;
U ;

nikola.pandrc@zdravlje.gov.rs, kabinet@zdravlje.gov.rs, howlingwolfmoon@blueyonder.co.uk,hello@outrightinternational.org,office@minpolj.gov.rsvetuprava@minpolj.gov.rs, oie@oie.int

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *